Carpentras

De Kunst- en Geschiedenisstad Carpentras heeft talrijke getuigenissen van haar verleden bewaard. Carpentras, de vroegere hoofdstad van het graafschap Venaissin, nodigt uit kennis te maken met de oude stad met de Saint-Siffrienkathedraal, de in 1367 gebouwde Synagoge, de oudste van Frankrijk, Het Hôtel-Dieu met de apotheek, en de poort van Orange, het laatste overblijfsel van het middeleeuws tijdperk.
De aardbeien en de berlingots van Carpentas, gekleurde geconfectioneerde snoepjes op basis van suiker en pepermuntaroma, zijn een specialiteit van de stad.

AANVULLENDE INFORMATIECARPENTRAS
Op het kruispunt tussen de Rhône en de Durance, gedomineerd door de Mont Ventoux, Carpentras past beschut tegen de mistral in de rijke en vruchtbare vlakte van de Comtat Venaissin, een landschap van de Italiaanse land waar omgangsvormen zijn bezaaid met mooie dorpjes die opwarming van de middagzon. De bevoorrechte locatie in de buurt van belangrijke snelwegen, waardoor het een ideale uitvalsbasis voor de kwaliteit van het leven, een land en voorouderlijke know-how, uitzonderlijke omgeving in het hart van de ongerepte natuur en rijke erfenis achtergelaten door de aanwezigheid pausen gedurende vijf eeuwen.

TE ZIEN, TE DOEN
Carpentras biedt bezoekers, facetten net zo kleurrijk als de gevels van het oude centrum. Erfgenaam van de Gallische stad van Memini, het dubbele karakter van de Akropolis en op de markt werd de stad in de Middeleeuwen, de hoofdstad van de Comtat. Het dankt zijn originaliteit aan zijn lidmaatschap van de Heilige Stoel van de dertiende tot de achttiende eeuw. De architectuur is geïnspireerd op Italiaanse modellen en de aanwezigheid van joden die door de pausen worden beschermd, markeert de cultuur.
Bij het wisselen van straten en pleinen wordt het rijke erfgoed aan de wandelaar onthuld.
De Inguimbertine in het bibliotheekmuseum van Hôtel-Dieu:
Een moderne bibliotheek die volledig verbonden is met de toekomst maar ook met het verleden. Dit maakt deze plek ongebruikelijk. Terwijl hij ronddwaalt, vindt de bezoeker objecten van kunst, muziekinstrumenten of wetenschappers. Een manier om zijn nieuwsgierigheid te wekken, om de rijkdom van de fondsen van de Inguimbertine te presenteren, maar ook om het werk van kunstenaars Carpentrassiens te tonen. Het Hôtel-Dieu, is het werk van Monseigneur d’Inguimbert, bisschop van Carpentras in 1735.
Het gebouw dat tussen 1750 en 1761 werd gebouwd onder leiding van architect Antoine d’Allemand, biedt een majestueuze ziekenhuisarchitectuur met een lange, sobere façade met uitzicht op het westen en bekroond door vuurpotten, die een enorm paleis beschermt dat een apotheek herbergt. authentiek (maar momenteel in renovatie), de grote galerij die wordt bediend door een eretrap, die is versierd met 281 donaties uit de achttiende tot de twintigste eeuw: schilderijen geschilderd om de nagedachtenis van de gulle gevers die hun fortuin nalaten uit te breiden hotel Dieu.
De barokke kapel is momenteel niet te bezoeken.
Kathedraal Saint Siffrein: op maandag gesloten.
Cathedral Saint Siffrein, genoemd naar de beschermheilige van de stad bisschop (zevende eeuw) is een mooi voorbeeld van Zuid-gotische architectuur wordt gekenmerkt door een uniforme ruimte en hoge muralité. Het is de grootste kerk in het bisdom: 58 meter lang inclusief 42 voor het schip met zes kernkoppen. De bouw duurde meer dan een eeuw (1405-1531), als opvolger van twee eerdere gebouwen, waaronder een Romaanse kathedraal van de dertiende eeuw, de overlevende blijft aan de noordzijde van de apsis.
Binnen, het decor is een indicatie van de grote artistieke beweging gewekt door de pauselijke aanwezigheid in het Graafschap Venaissin tot de Revolutie. geschilderd paneel Kroning van Virgin, glas in lood van de vijftiende eeuw altaarstukken genua kostbare marmer, verguld houtsnijwerk van Bernus familie, uitzonderlijke ijzerwerk Duizend ondertekend schilderijen G. E. Greve, N. Mignard, E. Parrocel en Carpentrassian J.S Duplessis… ze lieten zich in de schaduw van de kapellen bekijken.
Het Paleis van Justitie:
In het verlengde van de Saint Siffrein-kathedraal, staat op het grote plein van het “Paleis” omgedoopt tot generaal De Gaulle, het voormalige bisschoppelijk paleis werd sinds 1801, het Paleis van Justitie. Het gebouw werd gebouwd in de zeventiende eeuw, op verzoek van bisschop Bichi, in de “Romeinse smaak” – opvallend balkon, verzonnen pilasters… De gevel illustreert perfect de stijl van de grote Italiaanse paleizen.
Als onderdeel van het programma rondleidingen: wat te zien in: de voormalige bisschoppenkamer met Franse plafonds, de Assisi-zaal, voorheen de ontmoetingsplaats van de Comtat Venaissin-staten en de hal Correctie met zijn patronen die de dorpen van het vroegere Comtat vertegenwoordigen.
De Romeinse boog:
Voordat u de synagoge binnengaat, moet u stoppen op een andere plaats, de plaats van Inguimbert. In zijn nis, leunend tegen de noordflank van de kerk Saint Siffrein, is het enige overblijfsel van de Romeinse periode, de Romeinse boog.
De comtadine stad, voor het vallen naar de pausen, ging achtereenvolgens in de handen van de Kelten – onder de naam Carpentoracte Meminorum en de Romeinen – Forum Neronis. Vanuit die verre tijden is er een gebouw uit de eerste eeuw CE, opgericht om de overwinning van Rome op de barbaren te herdenken. Doorboord door een enkele boog, biedt het een prachtig gesneden detail: twee gevangenen vastgeketend aan een trofee.
De synagoge:
De synagoge, gebouwd in 1367 en in de 18e eeuw gerenoveerd door de architect Antoine D’Allemand, is de oudste in Frankrijk, nog steeds actief. Het getuigt van de aanwezigheid van joodse gemeenschappen die vervolgd in het Koninkrijk van Frankrijk, zet zich onder pauselijke bescherming en vestigde zich in Venaissin County uit de dertiende eeuw.
Van carrière in 1461 geïnstalleerd in het hart van de stad door de consuls en verlaten bij de bevestiging van de Comtat naar Frankrijk, blijft een cultusplaats vol emotie en nog steeds in de activiteit als gevolg van het verleden joods-Provençaalse beschaving en heden.
De gevel bewust discreet dateert uit 1909, de kapel heeft een barokke inrichting van de achttiende eeuw, met zuilen en faux marmeren decor, terwijl de begane grond herbergt de oudste delen: rituele baden, 2 bakkerijen – één voor het dagelijks brood, de andere voor ongezuurde broodjes en een kamer opgedragen aan Jeruzalem in de gebedsruimte. Informeer bij het VVV-kantoor voor openingstijden en de toegangsprijs.
The Orange Door:
De toegang tot het noorden van de stad door een poort, het laatste overblijfsel van de veertiende-eeuwse wal.

De Orange Gate, een verdedigingseenheid met 32 ​​ronde en halfronde torens. De toren, die stijgt tot 26 m, staat trots met zijn kantelen aliasing op corbelled. Een van de meest bewonderde gebouwen in de stad, gered in extremis tegen vernietiging tijdens grote stedelijke ontwikkelingsprojecten uitgevoerd in de negentiende eeuw.
Bij goed weer en als onderdeel van rondleidingen is het panorama aan de top grandioos: in het noorden omarmt het uitzicht de landbouwvlakte met het Dentelles de Montmirail-massief en de Mont Ventoux als achtergrond, in het zuiden stort het uitzicht in de zonnige daken en torens van Carpentras die de smalle straatjes van het oude centrum verlichten.
De Comtadin – Duplessis museum: gesloten.
Het Sobirats-museum: Open tijdens rondleidingen over programmeren of groepen.
De collecties decoratieve kunst van de stad Carpentras zijn verzameld in het voormalige privé-huis van de familie Armand de Châteauvieux, in de salons versierd met typische pleistermotieven van de Comtat Venaissin.
Van boudoirs in tentoonstellingen, kunnen bezoekers een reeks regionale meubels, een opmerkelijk resultaat van Aubusson wandtapijten, aardewerk Marseille en Moustiers, landschap schilderijen en aristocratische portretten te ontdekken.
Het museum dankt zijn naam aan de laatste graaf van Sobirats, gulle schenker van de instelling. Deze tour herschept de warme en intieme sfeer van een achttiende-eeuws patriciërshuis.