Nyons

De stad Nyons, beroemd voor zijn zwarte olijven, ligt in het zuidelijke deel van Drôme, in het hart van het regionaal natuurpark van Baronnies Provençales. Zijn olijfboomgaard wordt gerekend tot “Opmerkelijke Smaaklocatie” (Site Remarquable du Goût), en de olijfolie heeft het AOP keurmerk toegekend gekregen.
Nyons heeft een lange geschiedenis, waarvan nu nog sporen te zien zijn. Een reis terug in de tijd in dit gezellige plaatsje, één van de Mooiste Omwegen van Frankrijk…
Een van de meest iconische bouwwerken van Nyons is waarschijnlijk de brug pont Roman, die over de Eygues gaat. Deze gewelfde brug van grijs steen bestaat slechts uit één boog; heeft een reikwijdte van 43 meter, en een hoogte van 18 meter. Het uitzicht op de rivier, en het omliggende landschap is zeer fotogeniek! Aan de voet van de brug, herinneren historische oliemolens uit de 18e en 19e eeuw eraan dat de olijfolie-productie al eeuwen van belang is.
De historische stad, bereikbaar via de straat rue des Bas-Bourgs, zit ook vol architectonische pareltjes. Hier vindt u onder andere de Saint-Jacques poort uit de 15e eeuw, onderdeel van de middeleeuwse wijk. Of de Saint-Vincent kerk uit de 17e eeuw, waarin een prachtige collectie schilderijen is ondergebracht. Tevens een vermelding waard is het plein place des Arcades, gedateerd uit de 14e eeuw. Hier wordt nog steeds iedere donderdagmorgen de traditionele markt gehouden, waar smaken en geuren zich vermengen met vrolijke kleuren.
Een ander iconisch bouwwerk van Nyons die u moet zien, is de Randonne toren uit de 13e eeuw, die zich in het hoge deel van het plaatsje bevindt. De beklimming om daar te komen is wat steil, maar zeker de inspanning waard. Want als u eenmaal boven bent, wordt u beloond met een schitterend panorama op de stad en het omliggende landschap! De Randonne toren, in middeleeuwse bouwstijl, diende oorspronkelijk als burchttoren en militaire gevangenis, voordat het in de 19e eeuw een religieus bouwwerk werd, de kapel Notre-Dame-de-Bon-Secours, tegenwoordig herkenbaar aan het Mariabeeld dat op de top staat.
Ga vervolgens richting de sfeervolle wijk les Forts. Hier hangt nog steeds een middeleeuwse sfeer, met typische geplaveide straatjes, en gewelfde galerijen. Niet te vergeten natuurlijk het voormalige feodale kasteel, en enkele overblijfselen in de vorm van muurtjes, andere sporen van dit historische verleden.
Nyons is dus een stad waar het heerlijk vertoeven is. Met de beschutte pleintjes en vele cafeetjes, restaurantjes en boetiekjes heeft het plaatsje het nodige te bieden. Laat uw nieuwgierigheid u leiden tot de Scourtinerie, laatste fabriek in Frankrijk waar nog “scourtins” gemaakt worden. Dit zijn met kokosvezel gevlochten mandjes, als filter gebruikt bij het olijfolie persen.

AANVULLENDE INFORMATIE NYONS
Verscholen in de bergen, met zijn heuvels en dalen, het land geniet van een microklimaat Nyons gekenmerkt door zachtheid, zon en geen wind. De uitstekende geografische ligging tussen de bergen en vlakte, beschermd door een ring van heuvels, gaat gepaard met een zeer sterke zonneschijn (2798 uur per jaar tegen 1773 tot Parijs) en een warmere temperatuur, zelfs al de mist is zeldzaam; die hem verdiende zijn titel van “Petit Nice”.
De vele gemoedstoestanden van de regio Nyon: In termen van landschappen, kunnen we zeggen dat de Zuid begint hier, maar de invloed is altijd aanwezig berg. Dit creëert een grote diversiteit van vegetatieve bedekking.
De regio is voornamelijk van wijngaarden en olijfbomen, een groot deel van de oppervlakte samengesteld is geklasseerd als AOC. Aan de rand van de Eygues, fruitboomgaarden zijn ook aanwezig: abrikoos, pruim, kers …
Oorsprong: De oorsprong van Nyons verloren in de nevelen van de tijd. Het land lijkt te Nyons bewoond zijn geweest uit het Neolithicum. In de huidige stand van archeologische vondsten, kunnen we de eerste Nyons, voormalig Noiomagus, de hoofdstad van de Keltische stam-Ligurische Noiomagenses.
De olijf is een integraal onderdeel van het cultureel erfgoed Nyons. Zeelt is het enige ras van olijfolie die is aangepast aan de bodem en het klimaat van de regio Nyon. De olijven zijn rijp geplukt worden, dus zwart tussen december en januari. Olijven en olijfolie verkregen werden in 1994 de AOC. Olijfbomen Nyons deel van de 114 sites gerenommeerde smaak sinds 1994 door de ministeries van landbouw, toerisme, cultuur en milieu.
In het land van de olijven, de vruchten van de jeugd, zult u het plezier van het genieten van tal van andere producten van dit vruchtbare land: truffels, wijn, fruit, kruiden, bier, azijn.

TE ZIEN, TE DOEN
De Romaanse brug. Historisch monument in 1925. De enkele boog gotische stijl in steen heeft een bereik van 43 m. De hoogte is 18 m. In de Romeinse tijd de Eygues worden overgestoken in de lucht opgeblazen skins. Aan het einde van de Middeleeuwen werd een kabel ferry vastgelegd. In de veertiende eeuw eisten de mensen die de lade is vervangen door een stenen brug. De bouw begon in 1341 op de plannen van Pontifiés broers. Gebrek aan middelen remde de voortzetting van de werkzaamheden. In 1409 werd de brug ingewijd door de bisschop van Vaison. De brug vervolgens opgenomen aan de top van de boog een kleine vierkante toren, die werd gebruikt voor het verzamelen tol. Dit gebouw werd gesloopt in 1849 en de twee kleine kapellen gebouwd door Nyonsais het begin van de vijftiende eeuw, de twee uiteinden van dit pad. De vrijmoedigheid van de bouw, zijn dynamiek over de beek, de kracht van de stichting een overstroming, een uit 1692, in geslaagd om gedeeltelijk te beginnen, zijn robuuste uitstraling, elegant en eenvoudig op hetzelfde moment, zeker maken het monument Nyons meest merkwaardige en meest bewonderde.
The Hike tour – De kapel van Onze Lieve Vrouw van Goede Help: De toren is een oude militaire gevangenis gebouwd Randonne Montauban naar 1280. Verkocht in 1819 met de andere torens van de stad, het verzet tegen bedrijven aan de koper, die wenste schiet hem. In 1862, Canon Francou, pastor van Nyons, kocht de ruïne om te zetten in een kapel in eer en glorie van Onze Lieve Vrouw van Goede Help. De basis van 10 meter in hoogte van 8 meter vierkant is ook het oudste gebouw in de stad. Hij richtte de piramide 3 verdiepingen tellende arcade met 4 gezichten versierd met beelden, met op de top een standbeeld van de Maagd 3m50 hoog met uitzicht op de stad. Op de hoeken van de eerste verdieping zijn de standbeelden van vier heiligen (St. Joseph, St. John, St. Bernard, St. Vincent). Op de tweede verdieping vinden we de heilige vier hoeken (Anne, Elizabeth, Theresa en Madeleine). De derde verdieping is versierd door vier engelen.
Place des Arcades (veertiende eeuw): Ter gelegenheid van het bezoek van de president van de republiek, werd het genoemd “Place Carnot” en Liberation “Vierkante Bourdongle Doctor” (martelaar van het verzet). Dateert uit de jaren 1330-1340, draagt ​​het merk van de Florentijnse kooplieden Lombard. Met de bouw van deze plek, de dolfijnen wilde de stad te vergroten en de handel te bevorderen. Ten tijde van de religie stoornissen, was dit geleidelijk binnengevallen door eilandjes (gevormd door een groep huizen) die meer bezet dan de helft van het oppervlak. De vernietiging van deze eilanden zeer omvangrijk zal eindigen 1892 op bevel van de raad. Op deze site stond de eerste markten Nyons. In plaats daarvan behield de markt op donderdag, opgericht door de Dolfijnen en bevestigd door François 1.
Het Museum van de olijfboom: Teelt van olijven en de productie van olijfolie uit de zeventiende tot de twintigste eeuw. Door middel van diverse tentoonstellingen, de olijf museum biedt bezoekers de oude en meer recente geschiedenis van de olijventeelt in Nyons, de omgeving, en de verschillende vormen van gebruik van olijfolie. Picking (schalen, tassen, oude foto’s) naar de molen (slijpen, persen de vroege negentiende eeuw).
Het Archeologisch Museum: Het museum nodigt u uit om zijn archeologische collecties te ontdekken vanaf de prehistorie tot de Middeleeuwen. Het verzamelt de overblijfselen van het grondgebied van de Baronnies. Veel ramen gewijd aan de prehistorie, de ontdekking van de typische keramische grijze kaoliniethoudende Voconce die alledaagse voorwerpen uit de Gallo-Romeinse beschaving, de beroemde “Pégaux” (funeraire vazen)…
De oude molens: Deze familie-erfgoed beslaat een oppervlakte van 350 m². Dus laten zich verkennen twee oliemolens van de achttiende en negentiende eeuw, een soap achttiende (uniek in Frankrijk tot op heden), en een oude keuken Haute Provence en het appartement molenaars achttiende eeuw.
De tuin van aroma’s: Deze unieke tuin in Frankrijk heeft ongeveer 200 soorten aromatische planten, aromatische en geneeskrachtige. Ze worden gedistilleerd voor essentiële olieproductie, hydrolaat of gebruikt in kruidenthee of verse planten.
Nyonsoleiado, water park. Op een steenworp afstand van het centrum, 1.300 m² van zwembaden, waterval, rivier, een peuterbad, glijbanen, stranden en 1000 m² 5000 m² van de groene ruimte gewijd aan vrije tijd en ontspanning.
Ambachtelijke Distillery kruiden: lavendel, tijm, rozemarijn, salie, oregano…
Factory matten. Tot 1956 maakten we er filters voor olie en wijnpers, maar vanwege de olijf gel, we richten op het tapijt fabriek, nog steeds in draad kleuren kokosnoot. Dit is de laatste fabriek in de wereld nog steeds matten te maken (nog steeds op de oude machines).
Azijn: Azijn gearomatiseerd met een afkooksel van kruiden in de Drôme Provençale.
Brouwerij: Vind het brouwen traditie van Zuid-Frankrijk en ontdek de alchemie van het brouwen.

EVENEMENTEN EN VIERINGEN
De vele markten Nyons bekend zijn en erkend door alle. De kleuren van vuurwerk en duizend smaken van de Provence kan je niet onverschillig laten.
Elke donderdagochtend en is sinds de Middeleeuwen, vindt plaats in de traditionele markt Nyons. Nyons betekent “Novo Magus”, dwz nieuwe markt. Er zijn allerlei producten: de lokale fruit, groenten, bloemen, ambachten… Deze markt heeft een grote reputatie in de hele regio.
Zondagochtend van half mei tot half september wordt gehouden in het historische centrum Provençaalse markt. Alleen deze producten op de markt van de Provence: ambachten en streekproducten.
Alicoque: 1 februari weekend. Feest van de nieuwe olie. Aan het einde van de oogst en wanneer de nieuwe olie begint te stromen molens, de Broederschap van de Ridders van de Olivier nodigt telers, en de gehele bevolking te genieten. Grote tafels bevinden zich op de Place des Arcades, waar iedereen zal toast zal wrijven met knoflook en genieten in de nieuwe olijfolie. De Alicoque opent met dansen en liederen van de Provence en eindigt met een aioli.
De woonkamer van het Art Knife: 1ste weekend van maart: 4 nationale leven op dit thema, meer dan 50 Franse en buitenlandse exposanten tonen hun unieke stukken om het bewustzijn van bestek kunst te verhogen. smeden demonstraties, eindigen… zonder te vergeten de benodigde apparatuur om bestek zondag om hun eigen mes te maken. Plezier van de ogen en handen beveiligd.
Het bloemencorso: ieder jaar voor Pasen. De traditie van het feest in het zuiden dateert uit de Romeinse beschaving en haar bestaan ​​heeft elk tijdperk van de geschiedenis overleefd. Het gaat terug naar 1889 om een ​​aantal sporen van “de cavalcade van Nyons” te vinden. Spring Festival wordt doorgegeven aan het carnaval en de Corso. De Corso in zijn huidige vorm dateert uit 1950; Hij heeft tijd overstegen en is in de loop van de eeuwen heen. Aan het begin van de eeuw werden ze versierd teams van takken en natuurlijke bloemen, nu zijn kunstmatige bloemen papier geplakt op karkassen van tanks. De praalwagens en marching bands zullen optocht in de stad op zondag en paasmaandag.
Van boerderij naar boerderij: het laatste weekend van april – Nyon regio. In de Drôme, boerderij naar boerderij operatie is een must evenement werd het laatste weekend van april. reizen van boerderij naar de tijd van een weekend boerderij met familie of geliefden! Meer dan een wandeling initiatie en speels, jong en oud zal gaan naar de ontdekking van de lokale Nyonsais: rondleidingen, excursies, proeverijen en verkoop van producten van de boerderij. Op de wegen, het is de vogelverschrikker mascotte van de operatie, die de deelnemende bedrijven en signaal aankomst op de boerderij zal laaien.
1 mei is de bloemenmarkt georganiseerd ter ere van de komst van de lente.
Een boek festival, getiteld Lees mei, brengt vijftig auteurs, uitgevers en verenigingen in het weekend van Hemelvaart (donderdag tot en met zaterdag), rond een bepaald thema. Vergaderingen worden gehouden op de Bourdongle en de departementale Media van de Drôme Provençale.
De Fair eco-biologische “Natuurlijk” voldoet in Nyons, installateurs, ambachtslieden, verenigingen, bezoekers rond biologische landbouw, duurzame energie, gezond leven, ecologische sanitaire voorzieningen, alternatief vervoer, hygiëne en welzijn, ambachten, internationale solidariteit, nationale en lokale pers en gespecialiseerde milieu… meer dan 100 exposanten en 10 000 bezoekers worden gevonden voor twee dagen in de groene omgeving van de Promenade de la Digue voor uitwisseling op het nieuws, zien wat er nieuw eco-gerelateerde processen of gewoon een biologische maaltijd te delen in een vriendelijke sfeer. Het animatieprogramma, doceert gevarieerde en originele thema’s en thema-avond concert wordt aangeboden.
In juli en augustus worden gehouden het leer markt, de wol markt, ’s nachts ambachtelijke markten en de drie gratis concerten per week “Nyons Festiv’été” van half juli tot eind augustus! Een begeleide wandelingen programma en thematische rondleidingen: “Loop… nieuwsgierig!” gedurende de zomer wordt aangeboden door Nyons Land van de VVV in samenwerking met de toeristische sector.
De Nationale l’Olivier in oktober. Nyons gastheer is van de beste nationale petanque spelers voor de traditionele ontmoetingsplaats voor acht dagen Nyons Petanque: Provençaalse spel, petanque en Nationale olijven.
Tales en ontmoetingen in het Land van Olive – Van Moulins Lyrics: Land Nyonsais in november-december. Het ontdekken van de oorsprong van de kunstenaars en diverse cursussen, ontdek de verschillende benaderingen van het vertellen van verhalen en hedendaagse artistieke creaties voor kleine en grote: Praten concerten, muzikale optredens, verhalen vertellen. Het evenement eindigt met een klim naar een kudde schapen grazen. ‘S ochtends en’ s middags wandeling pastorale Bridge St. mei het plateau Saint Laurent.
Het Festival van Olijven Stitched: zaterdag voor kerst. De vroege geoogste olijven worden ontpit en vervolgens gegeten bestrooid met zout om hun bitterheid verliezen. De hele dag gebeurtenissen rond de “olive doorgestikte” wachten op u: markt met olijven, olijvenproducent staan, olijven quilten demonstratie, wandelingen, tentoonstellingen… Je kan ook deelnemen aan de olijvenoogst in het gezelschap van telers die u naar de molen. Een echte moment van vriendschap..

UITSTAPJES, RECREATIE EN ACTIVITEITEN IN DE BUURT
Wandelen: De Nyonsais biedt vele wandelingen en trektochten van ongeveer 400 km bewegwijzerde paden. Zo kan worden waargenomen de verschillende landschappen om het terrein zo veranderlijk en de vegetatie zo divers. eiken kan er worden gezien, grove den, Aleppo dennen, jeneverbessen jeneverbes of de “Spaanse bezem.” Al deze routes zijn verkrijgbaar bij de VVV. De wandelingen worden ingedeeld naar niveau van moeilijkheid, afstand, hoogteverschil en de duur ervan.
Fietsen & Wandelen: ideaal gebied om te fietsen rijden op de weg of over de berg. Om de regio Nyon reizen, de CDT Drôme biedt cyclocarte – cycloguide: Drôme Fietsen. Met betrekking tot de mountainbikeroutes, het Bureau van Toerisme levert een vel met 8 mountainbiketochten van Nyons.
Rond het land Nyons: 93 km – 3.500 m hoogte – ongeveer 10 uur. Hier is een mountainbike parcours dat je meeneemt naar het land van Nyons. Deze sportieve circuit vereist een goede fysieke en technische training. De route volgt de mountainbikeroutes, verbonden door middel van links, waar je jezelf oriënteren met behulp van de gids topo “ATV Tour of regio Nyon.” Deze route kan worden gedaan in 1 of 2 stappen, en nog veel meer als je wilt.
Beurs van Saint-Barthélemy in Sainte-Jalle in augustus.