Brantes

Brantes is een klein dorpje in het noorden van het departement Vaucluse, ongeveer 10 km van Montbrun-les-Bains. Het plaatsje ligt boven de vallei van de Toulourenc en kijkt uit op de legendarische berg Mont Ventoux. Brantes

Geschiedenis van Brantes
In de nabije omgeving van het plaatsje zijn sporen gevonden zoals pijlpunten en botten die er op duiden dat dit gebied al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Het is niet helemaal duidelijk wanneer het plaatsje Brantes ontstaan is. Wel is bekend dat het plaatsje in de twaalfde eeuw na Christus voor het eerst benoemd werd, onder de naam Brantule. Vanwege haar strategische ligging, aan de vallei die werd uitgesleten door de rivier Toulourenc, werd er een kasteel bij het plaatsje gebouwd. Ondanks de aanwezigheid van dit kasteel speelde het plaatsje door de eeuwen heen een redelijk anonieme rol. Mede dankzij haar rustige ligging, op ongeveer 28 kilometer afstand van de grotere plaats Vaison-la-Romaine, leidden de inwoners van Brantes een eenvoudig en vredig leven. Met de uitbraak van de Godsdienstoorlogen kwam er een einde aan deze relatief rustige periode. Zo werd het plaatsje Brantes ingenomen door de protestanten en kreeg het plaatsje te maken met de vernietigende gevolgen van het geweld. Aan het einde van de twintigste eeuw was het plaatsje vervallen. Ook was het kasteel vervallen tot een ruïne. Zo rond deze tijd besloot men om het plaatsje te restaureren om het zo weer tot haar oorspronkelijke staat te herstellen.

Brantes vandaag de dag
Vandaag de dag staat Brantes bekend als een van de mooiste dorpjes rondom de Mont Ventoux. Dit heeft het plaatsje grotendeels te danken aan de omvangrijke herstelwerkzaamheden, waardoor het haar oorspronkelijke karakter grotendeels heeft weten te behouden. Het plaatsje is niet heel erg groot, maar is absoluut de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Voor een uitgebreide wandeling door dit dorpje met haar prachtige oude straatjes kunt u gerust enkele uurtjes de tijd nemen. Bij mooi weer kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de grote Mont Ventoux. Na uw wandeling door dit prachtige dorpje kunt u genieten van een verkoelend drankje het leuke restaurantje Auberge de Brantes. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Vaucluse, of in het nabijgelegen departement Drôme is een bezoekje aan dit leuke plaatsje meer dan de moeite waard.