Vaison-la-Romaine

Vaison-la-Romaine bezit, zoals de naam aangeeft, een belangrijk Romeins erfgoed. Vaison-la-Romaine, dat gekend is voor de Romeinse ruïnes, is ook voorzien van een charmante, middeleeuwse oude stad, de Hoge Stad.
De Gallo-Romeinse ruïnes, die het grootste archeologische veld van Frankrijk vormen, strekken zich uit over de site van la Villasse en de site van Puymin. Het archeologisch museum bevindt zich op de site van Puymin.
Het stadsbezoek zet zich verder met de Notre-Dame-de-Nazarethkathedraal en het klooster dat een mooi exemplaar van Provençaalse romaanse kunst is.
De versterkte poort uit de 14e eeuw, met de belforttoren, tekent de ingang van de middeleeuwse stad en haar mooie woningen. Het kasteel van de Graven van Toulouse, gebouwd in de 12e eeuw, domineert het stadscomplex.

AANVULLENDE INFORMATIEVAISON-LA-ROMAINE
Vaison-la-Romaine is een stad in de Vaucluse, in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, op 28 km ten noordoosten van Orange.
Het stedelijk gebied van bijna 27 km² ligt tussen de corridor van het Rhônedal in het westen en de uitlopers van de Mont Ventoux en de Provençaalse Baronnies in het oosten.
Doorkruist door de loop van Ouvèze, wordt de site van Vaison bewoond sinds de prehistorie, maar het is onder de Gallo-Romeinse oudheid dat de stad zich ontwikkelt. Hoofdstad van een Keltische stam overwonnen door de Romeinen, het wordt een van de rijkste steden van de provincie Narbonne na een verbond met Julius Caesar.
Geïnitieerd in de moderne tijd en voortgezet in de negentiende en twintigste eeuw, zullen archeologische opgravingen deze gouden eeuw benadrukken en zijn naam geven aan de stad.
In de Middeleeuwen bouwt de graaf van Toulouse een kasteel op een rotsachtige hoogte en een tweede stad omringd door wallen, veiliger voor de inwoners, neemt zijn intrede.
Nu bestaand uit een hogere stad en een lagere stad waarin de oude overblijfselen naast de eigentijdse stadsuitbreidingen, Vaison-la-Romaine die bijna 6200 inwoners heeft een rijke erfenis heeft behouden die meer dan 2000 jaar van geschiedenis behandelt. Naast zijn wijnbereidheid (wijnen van de Côtes-du-Rhône-appellation), is het een belangrijke toeristische attractie in het hart van een regio met een bevoorrecht klimaat.

TE ZIEN, TE DOEN
Aan weerszijden van de Ouvèze, wiens dodelijke overstroming in 1992 nog steeds herinneringen oproept, vormen de bovenstad en de benedenstad een formidabel openluchtmuseum dat liefhebbers van het erfgoed aanspreekt.
U kunt een lange reis beginnen die werd ontdekt door de bovenstad, omringd door middeleeuwse wallen.
De kathedraal van St. Maria van de Assumptie werd gebouwd in het oosten van de heuvel in de vijftiende eeuw, en werd uitgebreid in de late zestiende. De rijke decoraties waren het slachtoffer van plunderingen tijdens de revolutie en vervolgens werd het in de steek gelaten ten gunste van de eerste kathedraal, in de “lage stad”. Gerestaureerd, het gebouw huisvest nu regelmatig culturele evenementen.
Overheersend het geheel, dan richting het kasteel van de graaf van Toulouse gebouwd in de dertiende eeuw, met inbegrip van drie versterkte gebouwen en een vierkante kerker rond een prachtige binnenplaats. Vanaf het voorplein geniet u van een ongeëvenaard zicht op heel Vaison.
Het is aangenaam om door de smalle en kronkelende straatjes van de middeleeuwse stad te slenteren, bezaaid met oude huizen en pittoreske pleinen versierd met fonteinen.
Na deze stad in de stad wordt de bezoeker opgeroepen om een ​​verder weg gelegen verleden in te duiken en nog steeds de 15 hectare oude ruïnes van Puymin en Villasse te doorkruisen. Oude thermale baden, weelderige villa’s, watertoren, winkels en magnifiek theater: u ontdekt deze goed bewaard gebleven overblijfselen van de prestigieuze Romeinse stad tijdens een gratis bezoek of becommentarieerd. Speciale sessies voor gezinnen zijn ook gepland. Het hele jaar open, behalve het tweede weekend van januari tot het tweede weekend van februari. Prijs: 4 en 9 euro (pas geldig voor alle archeologische vindplaatsen). Informatie en reserveringen op +33 4 90 36 50 48.
We zullen de Romeinse brug uit de eerste eeuw niet vergeten en sinds 1840 een historisch monument noemen. Een strategische site voor utilitaire en commerciële doeleinden. Dit grote werk heeft weer en vloed doorstaan ​​dankzij zijn slimme architectuur.
Zie ook de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, gebouwd vanaf de elfde eeuw (vóór de opkomst van de bovenstad), en waarvoor opnieuw blokken oude monumenten werden gebruikt. Indrukwekkend of zelfs sober (weinig openingen), het is echter een voorbeeld van Provençaalse romaanse kunst met zijn gebeeldhouwde decoraties. In de twaalfde eeuw was het begiftigd met een achthoekige koepel waar de evangelisten verschijnen. Het opmerkelijke klooster dat grenst aan de kathedraal, met zijn galerijen en versieringen, maakt het bezoek compleet.
Op religieus niveau werd de kapel Saint-Quenin daterend uit de twaalfde eeuw gebouwd op een oude necropolis. Een bezoek kan zijn verbazingwekkende driehoekige apsis en zijn zeer uitgebreide romaanse decoraties bewonderen. Toegang alleen op reservering op +33 4 90 36 50 48.
Logischerwijs eindigt dit rijke erfgoed en zijn historische reis in het Théo Desplans-museum, waar talloze beelden en verzamelingen voorwerpen worden tentoongesteld die getuigen van het dagelijks leven in de Gallo-Romeinse tijd. Modellen, fresco’s en 3D-reconstructies inclusief de middeleeuwse stad worden ook voorgesteld. Toegang inbegrepen in de pas inclusief archeologische vindplaatsen.
Voor een snellere tour door de stad reist een kleine toeristentreintje door heel Vaison en verbindt de belangrijkste locaties van april tot september. Prijs: 3 en 5 euro.
Daarnaast zijn rondleidingen door de verschillende bezienswaardigheden en monumenten, en zelfs van bepaalde districten in het bijzonder, het hele jaar mogelijk. Informatie bij de VVV op +33 4 90 36 02 11.
De stad staat ook bekend om zijn belangrijke culturele vrijetijdsaanbod.
Gehuisvest in een typisch Provençaalse boerderij, La Ferme des Arts programma’s het hele jaar door tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars (schilders, beeldhouwers, beeldend kunstenaars, fotografen). Informatie op +33 4 90 28 84 49.
Om ook te gaan, de unieke tuin van 9 Damoiselles met zijn granieten blokken gesneden en gegraveerd met hedendaagse gedichten. Gratis toegang.
In een ander genre, weg van de stad, verwelkomt het observatorium van Vaison Ventoux met zijn 8 telescopen en astronomische glazen observatie-avonden voor kinderen en volwassenen. In de zomer bevoorrechten waar de nachten bijzonder duidelijk zijn. Prijs: 7 en 12 euro. Reservering wenselijk om +33 7 88 37 08 75.
De stad, de omgeving die het dal van de Rhône aankondigt, waar de pre-alpine toppen in het oosten ook geschikt zijn voor wandelen of mountainbiken. Sommige circuits zijn specifiek gewijd aan wijntoerisme. Kaarten en informatie op +33 4 90 36 02 11.
Voor degenen die liever paardrijden in deze typische landschappen, gaat u naar het ruitersportcentrum Palis op +33 4 90 36 25 82.
Van half juni tot eind augustus is een koele pauze met zwemmen en ontspanning mogelijk in het zomerzwembad, dat een bosrijke omgeving heeft met een solarium en gazons. Toegang: 1,50 en 2,50 euro. Informatie op +33 4 90 36 50 00.
Tot slot, voor een partijtje tennis, moet je een baan reserveren bij de plaatselijke club op +33 9 51 76 59 56.

EVENEMENTEN EN VIERINGEN
In juli, internationaal dansfestival (verschillende stijlen: klassiek, jazz, hedendaags) met shows in het bijzonder in het Romeinse amfitheater.
Eind oktober, gastronomische vergaderingen.
Elke dinsdagochtend, typische markt van de Provence. Gemaakt in de Middeleeuwen, een onmisbare gebeurtenis om de rijkdom van het regionale terroir te ontdekken.
De derde zondag van elke maand, vlooienmarkt Place Montfort.