Buis-les-Baronnies

Buis-les-Baronnies is een aangenaam stadje in de Provençaalse Drôme, op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Nyons. Ligt in het regionaal natuurpark van Baronnies provençales, omringd door grasland, lavendelvelden en olijfboomgaarden. In de verte rijst de Mont Ventoux op indrukwekkende wijze in het landschap.

Om de hartelijke sfeer van Buis-les-Baronnies te proeven, moet u een woensdag of zaterdagochtend komen. Want het marktplein, met zijn charmante fontein, is een ware uitnodiging om al het lekkers dat de streek biedt te ontdekken. Omringd door een bogengalerij uit de 15e eeuw ruiken de kleurrijke marktkramen heerlijk naar de Provence. Erom heen kunt u de gotische stijl van de meeste bogen zien, en de kleurrijke gevels aan het sfeervolle plein.

Vervolgens richting de typische straatjes van de historische wijk, om het onroerend erfgoed te bezichtigen. Buis-les-Baronnies zit dan ook vol bouwwerken en overblijfselen, waardoor het zeker een bezoekje waard is. De oude huizen en overblijfselen in het historische deel uit de 14de eeuw geven de indruk zich in de middeleeuwen te bevinden. In de voormalige toren van de stadsmuur is tegenwoordig het Plantenhuis (Maison des Plantes) ondergebracht, gewijd aan geur- en geneeskruiden uit de Baronnies.

Andere monumenten die u niet mag missen: de Ursulinenkapel en zijn Renaissance deur, maar ook de kluizenaarskapel van de heilige Trophimus uit de 17e eeuw, gevestigd op een rotspunt, op 3 kilometer ten zuiden van het centrum.

BUIS-LES-BARONNIES

Een beetje geschiedenis …
Er wordt gezegd dat het dorp werd geboren rond een grote doos, grenzend aan een bron. De stad komt niet voor in de tekst aan het begin van de 13e eeuw, toen het werd de hoofdstad van het machtige heerschappij van Mevouillon. Gehecht aan de Dauphine in 1317 en de kroon van Frankrijk in 1349, is het verzwakt godsdienstoorlogen.
City Market en advocaten, zal het relatief welvarend blijven tot de Revolutie, waarin zij haar gerechtelijke en administratieve bevoegdheden zal verliezen.
Vandaag Buis-les-Baronnies is een welvarend dorp waarvan de activiteit is sterk verbonden met zijn agrarische identiteit, maar het toerisme op basis van de economische ontwikkeling …

Een beetje geografie …
Buis-les-Baronnies is de hoofdplaats van het kanton, waarvan 21 gemeenten samenbrengt, maar tegelijk bijna 2400 inwoners.
Met een gemiddelde hoogte van 500 m, het land heeft een droog, gematigd klimaat gunstig is voor boomgewassen en kruiden, waardoor dit gebied een van de hoofdsteden van de productie, destillatie en verwerking zijn natuurlijke rijkdommen.

TE ZIEN, TE DOEN

Activiteiten:

Veel wandelingen van Buis, mountainbike, klimmen school, zwemmen, maneges, bioscoop, bibliotheek, sportveld (tennis, skate park, stad stadion) …

Tour:

Museum van geneeskrachtige en aromatische kruiden, oliemolen van gemeenschappelijke goed, Ursulinenklooster (tentoonstellingen van kunstenaars), ateliers veel kunstenaars ‘…

Bezienswaardigheden:

Oude Stad en arcades, Mont St Julien (via ferrata en klimmen), Kapel van St. Trophimus Gorges Ubrieux, Col d’Ey …

EVENEMENTEN EN VIERINGEN

De Olijfolie in partij: 3e zondag van januari.
Trail of Drôme: 3e zondag van april.
Buicyclette (raid VTT voor iedereen): 1ste zondag van mei.
Kalk in baronieën: de derde zaterdag in juli.
Theaterfestival: juni en juli.
Serenades in baronieën (klassieke muziekfestival): 3e week van juli.
Feest van St Lawrence (5 dagen van het carnaval) rond 10 augustus.
Festival van de Jazz: half augustus.
Fluiten baronieën eind augustus.