Orange

Orange is een grote stad in de Vaucluse en telt ongeveer 30.000 inwoners. Rondom de stad zijn veel wijnboeren actief die heerlijke wijnen maken, zoals de Côte du Rhône en Châteauneuf du Pape.

Historie

Orange heeft een rijke geschiedenis met veel Nederlands invloeden. Via Willem de Zwijger is de stad verbonden met de Nederlandse koninklijke familie. Toch begint de geschiedenis al veel eerder.
Er bestond 100 jaar voor Christus al een Keltische Nederzetting op de plek waar deze bijzondere stad nu ligt. Hier werd 105 jaar voor Christus een belangrijke slag tussen twee Romeinse legers en twee Germaanse legers uitgevochten. Vervolgens werd zo rond 35 voor Christus de ‘ Colonia Julia Firma Secundanorum Arausio’ (Juliaanse kolonie van Arausio) oftewel de stad Arausio gesticht. We maken een sprong in de tijd. In 1150 laat de laatste prinses van Orange, het prinsdom Orange na aan het huis des Baux. Onder leiding van Guillaume des Baux wordt in 1208 de Notre-Dame-de-Nazareth ingewijd. Dit is een Rooms-Katholieke Kathedraal.
Door de Pestepidemie die in Europa woedt tussen 1347 en 1351 halveert het bevolkingsaantal van de stad. Daarom zette Raymond V de Baux in 1348 de stad open voor joden. Na zijn dood erft zijn dochter het prinsdom Orange en via haar komt dit in handen van de familie Chalon. Hiervan sterft in 1530 het laatste familielid, Philibert. Dan erft zijn neef het prinsdom. René van Nassau is dan heer van Breda en Oranje. Helaas sterft ook hij zonder kinderen te hebben verwekt en dus geeft ook hij het prinsdom aan zijn neef door. Dit is Willem de Zwijger. Het prinsdom blijft dan tot 1702 in handen van de Oranjes. Dan gaat het prinsdom na de dood van Stadshouder Willem III over op de prinsen van Bourbon-Conti. De Protestanten die het tijdens de geloofsstrijd met de Katholieken, toch al zwaar hadden, moeten in 1703 uit de stad vertrekken. Lodewijk de XIV neemt de stad over en in 1731 houdt het prinsdom op te bestaan als zelfstandige staat. Het hoort nu echt bij Frankrijk.

Orange vandaag de dag

Vandaag de dag is Orange een bekende toeristische trekpleister met bezienswaardigheden als de kathedraal de Notre-Dame-de-Nazareth, het antieke theater en de bijzondere triomfboog. Hoewel we de Romeinse tijd even hebben overgeslagen in dit artikel, zijn deze twee laatste bezienswaardigheden uit die tijd ook zeker de moeite waard om te bezoeken.